Uluslararası Regülasyonlar Doğrultusunda Su Güvenliği
————————————————————-
Gıda İşletmelerinde Su Kullanımı
Su, tüm gıdalarda bulunduğu için gıda işleme endüstrisi için önemlidir. Çoğu gıda tesisinde prosese yardımcı bileşen ve temizlik / dezenfeksiyon işlemleri için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Su bir gıda bileşeni olarak kullanıldığında, kalitesi (örneğin safsızlıklar) doku, raf ömrü, görünüm, aroma ve tat gibi gıdanın özelliklerini etkileyebilir. Proses için bir yardımcı bileşen olarak su; taşıma, ısıtma, soğutma, durulama, çözme, dağıtma, örtme, seyreltme, ayırma, buhar üretimi ve diğer faaliyetler için kullanılabilir. Her durumda, suyun saflığı performansını etkileyecektir. Örneğin, sertlik (sudaki mineraller) bir soğutma kulesine ait ekipman yüzeylerinde birikebilir veya proses suyunun gıda bileşenlerini çözme ve dağıtma yeteneğini azaltabilir.
Gıda endüstrisindeki temizlik faaliyetleri, suyun taşıyıcı madde, dağıtıcı, çözücü ve seyreltici olarak kullanılmasını içerir. Çoğu işletme ve sanitasyon profesyoneli, deterjanların köpürmesini ve durulama etkinliğini azaltan “sert su” (sertliği >120 ppm olan su) ile bu deneyime sahip olmuştur. Bu bilgiler ışığında; su kaynağı, kalitesi, uygun şartlandırma prosedürü ve dezenfeksiyon ajanı proses suyunun gıda işleme endüstrisi için kullanımında kritik rol oynamaktadır.
Proses suyunun iki temel kaynağı yüzey ve yeraltı suyudur. Gıda işletmeleri suyu genellikle belediye kaynaklarından veya kendi kuyularından almaktadırlar. Su kaynağının ve nasıl elde edildiğinin bilgisi, yasal mevzuatlar gereğince yapılması gerekenarıtma işlemini belirlemeye yardımcı olacaktır. Yüzey suları nehir, göl, rezervuar vb. kaynaklardan gelir ve daha yüksek seviyelerde askıda madde, bulanıklık ve mineral içeriğine sahip olurlar. Kaynaklardan ve kuyulardan gelen yeraltı suyu, zaman içinde nispeten sabit bir sıcaklığa sahip olarak çözünmüş mineraller açısından daha yüksek içeriğe sahip olabilirler.
Suyun Kalitesine Hangi Özellikleri Etki Eder?
Suyun kirliliği üç temel kategoride tanımlanmakta ve ölçümlenmektedir: Bunlar; nitel, nicel ve spesifik olarak sınıflandırılmaktadır.
➜ Nitel tanımlama; bulanıklık, tat, renk ve kokuyu içerir ve suyun belirgin koşullarını tanımlar. Nitel ölçümlerin çoğu kirlenmenin konsantrasyonunu ve kaynağını tanımlamaz ancak; tat, renk ve koku değerlendirmelerinin hızla tamamlanabilen çok doğru nitel ölçümler olabileceği unutulmamalıdır. Örneğin insan burnu, milyarda birlik seviyeye kadar düşük konsantrasyonlarda koku tespit edebilir.
➜ Nicel tanımlama, nitel analize kıyasla daha yüksek hassasiyete sahiptir ve sayısal verilerle ifade edilerek sonuca gidilir.
➜ Spesifik tanımlama; nicel analizler doğrultusunda yorumlama yapılarak değerlendirmeye alınan analizlerdir.
Su, gıda endüstrisi için birçok kullanım alanına sahip kritik bir bileşendir. Su kalitesinin ürün ve proses operasyon süreci üzerindeki etkisi, gıda işletmelerinde genellikle hafife alınır. Su konusunun hafife alınması; suyun yanlış yönetilmesine, ekipman maliyetlerinin artmasına, operasyon ve bakım sorunlarına ve en önemlisi de halk sağlığını doğrudan etkileyen gıda güvenliğini riske atan problemlere yol açmaktadır.
————————————————————-
Detaylı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.
E-mail: info@ugurcankartal.com