Klordioksit Uygulamaları
————————————————————-
1. Klordioksit Nedir?
Klordioksit (ClO2), gaz halindeki yapısı nedeniyle mükemmel dağılım, nüfuz etme ve dezenfeksiyon yeteneklerine sahip, klora benzer bir kokuya sahip sarı-yeşil bir gazdır. Klordioksitin adında klor kelimesi geçse de özellikleri, aynı karbondioksitin elementel karbondan farklı olması gibi çok farklıdır. Klordioksit, 1900’lerin başından beri dezenfektan olarak kabul edilmiş olup, birçok uygulama için ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Klordioksit son derece etkin bir dekontaminasyon ajanı olup 50 yıldan bu yana gıda endüstrisinde et, sebze ve meyvelerin dezenfeksiyonu, içme suyu ve endüstriyel proses suyu dezenfeksiyonunda güvenle kullanılmaktadır. Klordioksit su kaynaklı ve klora direnç gösteren parazitler olan Giardia ve Cryposporidium’a karşı etkili bir dezenfektandır. Klordioksit ve klor aynı şey değildir. Klor, kimyasal bir elementtir. İyon formunda bilinen tuzun bir parçasıdır ve insan için gereklidir. Güçlü bir oksitleyici ajanıdır. İyon halinde deniz suyunda bol miktarda bulunur ve diğer birçok elementle kolayca bağ oluşturabilir. Klordioksit kimyasal bir bileşiktir. Bir klor, iki oksijen iyonu içerir. Oksitleyici ajanlar, elektron donörlerinden kolayca elektron alabilen kimyasal bileşiklerdir. Bu elektronları kimyasal reaksiyonlarla alırlar. Bu önemlidir çünkü, tüm patojenler, klordioksite elektron verme eğilimindedirler. Klordioksit oldukça kararsız bir yapıdadır ve bu kararsızlık durumu klordioksitin patojenleri yok etmedeki başarısının sırrıdır.
Yukarıdaki görselden de anlaşılacağı üzere klordioksit gazının molekül boyutu 0,124 nm olup, mikroorganizma ve virüslerden çok daha küçüktür. Bu da gazın, mikroorganizmaların gizlenebileceği her türlü ortama kolaylıkla nüfuz edebilmesine olanak tanır. Klordioksit (ClO2) bir oksitleyici madde olarak etki eder ve mikroorganizmaların hücre zarı da dahil olmak üzere çeşitli hücresel bileşenlerle reaksiyona girer. Onlardan elektronları “çalarak” (oksidasyon) moleküler bağlarını kırar ve hücrenin parçalanmasıyla organizmanın ölümüne neden olur. Mikroorganizmaların yapısında yer alan proteinlerin yapısını değiştirerek enzimatik işlevlerini bozar ve çok hızlı bakteri ölümlerine neden olur. Birçok proteine aynı anda uygulanan bu oksidatif saldırı, klordioksitin gücünün arkasındadır ve ayrıca mikroorganizmaların dirençli bir forma dönüşmesini önler. Klordioksitin seçici reaktifliği nedeniyle, antimikrobiyal etkisi organik madde varlığında diğer çoğu dekontaminasyon ajanından daha uzun süre korunur.
Klordioksitin özellikleri, onu günümüzün çevreyle ilgili gerekliliklerinin zorluklarını karşılamak için ideal bir seçim haline getirir ve temel klora göre çevre açısından tercih edilen bir alternatiftir. Klor organik maddeyle reaksiyona girdiğinde, dioksinler ve biyolojik olarak biriken toksik maddeler gibi istenmeyen kirleticiler üretilir. EPA, bu ne nedenle bu tür kirleticilerin oluşumunu ortadan kaldırdığı için klorun klordioksit ile değiştirilmesini desteklemektedir. En önemlisi, klordioksit organik maddeleri klorlamaz, trihalometanların (THM’ler), haloasetik asitlerin (HAA’lar) ve diğer klorlu organik bileşiklerin oluşumunu önler. Bu, klordioksitin birincil kullanımı olan su dezenfeksiyonunda özellikle önemlidir. Klordioksitin diğer özellikleri, onu klordan daha etkili hale getirir, daha düşük bir doz gerektirir ve daha düşük bir çevresel etkiyle sonuçlanır.
2. Klordioksit Kullanım Alanları Nelerdir?
✦ İçme ve proses suyu dezenfeksiyonu
✦ Gıda ile temas eden yüzeylerin dezenfeksiyonu
✦ Meyve ve sebzelerin yıkanması
✦ Karkasların yıkanması
✦ CIP (kapalı alan) temizlikleri
✦ Proses edilmeyen meyve ve sebze ürünlerinde raf ömrünü geliştirme
✦ İçecek endüstrisinde şişelerin yıkama ve durulanmasında
✦ Buz üretiminde dezenfektan olarak
✦ Su ürünleri üretiminde dezenfektan olarak
✦ Koku giderimi
✦ Salmonella ve Listeria gibi mikrobiyolojik oluşumların kontrolünde
✦ Biofilm eliminasyonunda
✦ Lejyonella eliminasyonunda
✦ Tekstil fiber kağıt hamuru ve kağıt endüstrisinde ağartıcı olarak
✦ Endüstriyel soğutma sistemlerinde ve kulelerde mikrobiyolojik kirlenmeyi engellemede
✦ Hayvancılık Sektöründe (Büyük ve küçük baş hayvancılıkta, kümes hayvanları üretim kesimhane ve paketleme sürecinde)
3. Klordioksit Kullanımı ile Elde Edilen Avantajlar Nelerdir?
✦ Çok amaçlı bir dezenfektandır. Diğer dezenfektanların geride bıraktıkları kimyasal kalıntı ve kanserojen etkilere neden olmamaktadır.
✦ Mükemmel bir bakterisit(E.coli) olup, sporisidal ve virüsidal etkiye sahiptir.
✦ Klorla kıyaslandığında daha güçlü ve daha hızlı dezenfeksiyon etkisi sağlar. Parasetik asit ve klor ürünleri ile kıyaslandıgında daha düşük dezenfeksiyon maliyeti sağlar.
✦ pH değerinden bağımsız dezenfekte etkisi vardır, sürekli dezenfeksiyon sağlar.
✦ Borular ve membranlardaki mikrobiyolojik kalıntıyı yok eder, biyolmi öldürür ve uzun süreli etki sağlar.
✦ Sudaki fenoller, yosunlar ve bunların parçalanarak oluşturduğu yan ürünlerden kaynaklanan koku ve tat sorunlarını yok eder.
✦ Klor, ozon vb. bazı dezenfektanların kullanımı ile meydana gelen trihalometan(THMs), halosetik asit(HAAs), bromat, klorfenol, AOX ve kloramin gibi zararlı dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumuna neden olmaz.
✦ Birincil, ikincil ve üçüncül dereceden aminler ile reaksiyona girmez.
✦ Korozif değildir, diğer dezenfektanlarla karşılaştırıldığında suda daha hızla çözünür.
✦ Mikroorganizmalara karşı diğer dezenfektanlarla karşılaştırıldığında çok daha düşük konsantrasyonlarda (0,5 mg/L) ve dozlarda yüksek etki gösteren bir dezenfektandır. Serbest radikal oluşturabildiği için gerekli reaksiyon süresi de çok daha düşüktür.
✦ Klordioksit kullanımı suda mikrobiyal kirleticilerin sağlık riskini tamamen yok eder ve aynı zamanda kimyasal kirlilik ve yan etkilerini de yok denilecek kadar minumum düzeye indirir.
✦ Su depolarında, sulama borularında ve sulama ekipmanlarında yosun oluşumunu, biofilm tabakası oluşumu ve tıkanmaları engeller. Daha önce oluşmuş yosun ve biofilm tabakalarını yok eder.
————————————————————-
Detaylı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.
E-mail: info@ugurcankartal.com