Biyofilm Eliminasyonu
————————————————————-
Biofilm nedir?
Bakteriler doğal ortamlarında planktonik form olarak adlandırılan formda, herhangi bir yüzeye bağlı olmadan serbest halde yaşarlar. Oksijen, besin ihtiyacı, radyasyon gibi çevresel koşullardaki değişiklikler bakterilerin canlılıklarını devam ettirebilmeleri ve bu zorlu koşullara karşı kendilerini koruyabilmeleri amacıyla biyofilm yapısı oluşturmalarına neden olabilir. Şartlar uygun olduğunda bakteriler bulundukları biyotik ya da abiyotik yüzeylere tutunarak bu yapıyı oluşturma eğilimine girerler. Biyofilm yapısının oluşumu dört ana aşamada incelenebilir.
Bu aşamalar;
1) Mikrobiyal tutunma,
2) Bakteri hücrelerinin EPS üreterek yüzeye bağlanması,
3) Koloni oluşturma ve biyofilm yapısının olgunlaşması,
4) Olgun biyofilmdeki hücrelerin göçü basamaklarından oluşmaktadır.
Biofilm Oluşumunun Önlenmesi ve Kontrolü İçin Alınması Gereken Önlemler
Biyofilm oluşumunun engellenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Risk derecesine göre İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları etkili bir şekilde yapılmalıdır. Mikroorganizmaların tutunabileceği maddelerin ortamdan uzaklaştırılmasına ve dezenfeksiyon uygulamasının etkinliğine dikkat edilmelidir. Biyofilmlerin engellenmesinde biyofilmin yapısına bağlı olarak, farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar;
❁ Mekanik temizlik,
❁ Antimikrobiyal ajanların kullanımı,
❁ İhtiyaç duyulan besin akışının engellenmesi ile biyofilm gelişiminin durdurulması,
❁ Yüzeylerde mikrobiyolojik yapışmaların kimyasal kullanımı ile engellenmesi,
❁ Biyofilm yapısının bozunuma teşvik edilmesidir.
Biyofilmi uzaklaştırmak için öncelikle yüzeye mekanik kuvvet uygulanmalıdır. Mekanik temizlik, biyofilm oluşum aşamalarının önlenmesinde çok etkilidir ancak her sistem mekanik temizlik için uygun değildir. Sistemlerde ulaşımı zor noktalar bulunmaktadır. Mekanik temizliğin hemen ardından uygun kimyasal temizlik (hedef mikroorganizmanın eliminasyonu için simülasyon yapılarak, doğru kimyasalların kullanımı) yapılmalıdır. Kullanılan asitler metallerin korozyonuna neden olabileceğinden, korozyon inhibitörü kullanımı ya da alternatif kimyasal ve/veya dekontaminasyon ajanı tercih edilmelidir. Son yıllarda biyofilm oluşumunu engellemek için farklı farklı yöntemler kullanılmaktadır.
————————————————————-
Detaylı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.
E-mail: info@ugurcankartal.com